Kom op, dames! Ontdek de spannende carrièremogelijkheden in de automatisering
Gepubliceerd op 1 maart 2024 in Sustainable Manufacturing
Maryam Dolatabadi en Asunción Pastrana Costa zijn ervaren automatiseringsexperts bij OMRON. Ze doen een beroep op meisjes en vrouwen: "Wees dapper, je bent dringend nodig in de branche!"
Meisjes spelen met poppen, jongens met autootjes. Vrouwen geven les in scholen, mannen bouwen auto's. U kent deze veelvoorkomende clichés waarschijnlijk wel. Hoewel gendergelijkheid in de afgelopen eeuwen is toegenomen, zijn stereotypen nog steeds te vinden in de hoofden van veel mensen, in scholen en directiekamers. "Het is tijd voor verandering", zeggen Maryam Dolatabadi en Asunción Pastrana Costa, die beiden het OMRON-team ondersteunen als automatiseringsspecialist. Ze leggen uit waarom meer vrouwen in de techniek zouden moeten werken en hoe ze kunnen helpen het toenemende tekort aan ervaren vakmensen in veel industriële bedrijven tegen te gaan.
Belangrijke stap tegen tekort aan vakmensen
Als je naar de collegezalen, laboratoria en seminarruimten kijkt, zie je dat er minder vrouwelijke dan mannelijke studenten zijn die een technische opleiding volgen. Deskundigen zeggen dat door ontwikkelingen zoals demografische verandering, digitalisering en decarbonisatie de vraag naar technici en computerwetenschappers aanzienlijk zal toenemen. Er is echter ook nu al een tekort aan specialisten. Vrouwen zijn dringend nodig om deze ontwikkeling tegen te gaan. Meisjes moeten bijvoorbeeld beter worden geïnformeerd over professionele diversiteit en carrièremogelijkheden op het gebied van bijvoorbeeld robotica en automatisering. Er is een nauwere samenwerking tussen en meer betrokkenheid van bedrijfsleven, politiek en samenleving nodig. Laten we eens kijken wat Maryam en Asunción te vertellen hebben.
Maryam Dolatabadi: "Ik ben van nature nieuwsgierig naar automatiseringstechnologie."
"Ik denk niet dat één actie alleen genoeg is; veel afdelingen moeten samenwerken", zegt Maryam Dolatabadi, die als application engineer bij OMRON in Dortmund werkt. Ze is geboren in Iran en studeerde automatisering en robottechniek aan de Technische Universiteit Dortmund en Electrical Engineering and Control Systems aan de K. N. Toosi University of Technology in Teheran: "Duitsland is in veel opzichten zo'n progressief land, maar wat vrouwen in technische beroepen betreft, loopt het achter. Ik zou tegen Duitse meisjes en vrouwen willen zeggen: kijk om je heen en probeer iets nieuws!"
In haar functie als Application Engineer Fixed Robotics werkt Dolatabadi nauw samen met klanten en ontwikkelt ze robotcellen of automatiseringsoplossingen die precies zijn afgestemd op individuele behoeften: "Deze gezamenlijke ontwikkeling is ontzettend interessant. Op school wilde ik altijd al precies weten hoe iets werkte. Deze nieuwsgierigheid en het plezier van het ontwerpen en maken van dingen, komt volop aan bod in mijn werk."
Het is belangrijk om op jonge leeftijd veel dingen uit te proberen en sterke punten en vaardigheden te ontwikkelen: "We moeten andere vrouwen als rolmodel zien en zelf een rolmodel zijn voor anderen. Veel mensen denken dat banen in de industrie 'vuil werk' zijn. Dat is helemaal niet waar. Andere vrouwen kunnen laten zien hoe het werk echt is - bijvoorbeeld als engineer. Het is zo'n belangrijk vakgebied, een beroep met een toekomst: doe mee! Laat je niet door anderen vertellen wat je moet doen en wie je moet zijn, maar ontdek zelf wat het beste bij jou past!"
Asunción Pastrana Costa: "Het is tijd om afscheid te nemen van de hokjesgeest."
Haar collega Asunción Pastrana Costa is het ermee eens. Ze is 32 jaar en werkt als ATC Solution Engineer (Vision) bij OMRON Europe in Stuttgart. Na het behalen van haar diploma in telecommunicatietechniek aan de Universitat Politècnica de Catalunya in Barcelona, ging Pastrana naar het Karlsruhe Instituut voor Technologie (KIT). Haar eindscriptie ging over signaalverwerking: "Ik vind beeldverwerking en vision-technologie heel interessant. Als kind zag ik mezelf al als uitvinder. Ik denk dat meisjes veel eerder kennis moeten maken met nieuwe, spannende vakgebieden. We moeten onze kinderen niet langer in vaste rolmodellen dwingen."
Automatiseringstechnologie is een fascinerend vakgebied dat in de toekomst steeds belangrijker wordt omdat het mensen ondersteunt en waarde creëert. "En we moeten stoppen met denken in clichés: ik kan als engineer, fysicus of monteur werken en nog steeds vrouwelijk zijn", voegt Pastrana toe.
Voor OMRON en de samenleving in het algemeen is het erg belangrijk dat meer vrouwen in technische beroepen en STEM-disciplines werkzaam zijn, om de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bevorderen en iedereen te helpen om optimaal te presteren. Het is ook een kans om het tekort aan ervaren vakmensen op te lossen. Op dit moment is het moeilijk om genoeg jonge mensen te vinden die geïnteresseerd zijn in STEM-carrières en door de vergrijzing wordt dit een groot probleem voor veel industrieën. We moeten manieren vinden om iedereen, vooral vrouwen, enthousiast te maken over technologie. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we over de getalenteerde mensen beschikken die we in de toekomst nodig hebben.
Lees onze blog voor andere delen in onze serie artikelen over 'vrouwen in automatisering!
Lees onze andere blogs over duurzame productie