De 4 beste manieren om arbeidstekorten het hoofd te bieden met automatisering
Gepubliceerd op 6 september 2023 in automation blog
Automatisering is een manier om menselijke werknemers te ondersteunen; niet om ze te vervangen.
Tekorten aan arbeidskrachten in de productie zijn wereldwijd een groeiende zorg. Hoewel deze door maatregelen als financiële stimulansen en gericht onderwijs wordt tegengegaan, zijn er meer innovatieve oplossingen nodig. Veel productiebedrijven kiezen ervoor om repetitieve werkzaamheden te automatiseren, maar in welke mate ondersteunt dit het bestaande personeel of zorgt het ervoor dat banen verdwijnen?
In 2023 maakte Reuters een alarmerende trend bekend: een recordhoogte van 53% van de bedrijven worstelt met het opvullen van vacatures. Tekorten aan personeel, stijgende energiekosten en het streven naar klimaatneutraliteit brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. In de zoektocht naar duurzame productie bieden innovatieve strategieën om hiaten in de arbeidsmarkt het hoofd te bieden en bestaand talent uit te breiden de uitkomst.
Laten we eens kijken naar de vier beste manieren om het tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden en het huidige personeelsbestand te ondersteunen met automatisering:
1. Maak gebruik van geïntegreerde oplossingen die IT en OT combineren
Bedrijven moeten gebruikmaken van geïntegreerde oplossingen die de expertise van ervaren partners combineren en informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) integreren. Deze benadering zorgt voor een naadloze implementatie van automatiseringstechnologieën en maximaliseert hun potentieel om werknemers te ontlasten van repetitieve en eentonige taken. Landen in de Europese Unie (EU), die al aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt op het gebied van automatisering, verkeren in een goede positie om geïntegreerde oplossingen te implementeren.
De samenwerking tussen OMRON, Nokia en Dassault Systèmes (tcm:421-112822) is een perfect voorbeeld van het bevorderen van IoT-oplossingen in industriële omgevingen, die de kracht van hun gecombineerde expertise in een autonome productieomgeving laat zien. Deze synergetische benadering combineert de 5G private wireless-technologie van Nokia, de ervaring met virtuele tweelingen van Dassault Systèmes en de intelligente automatisering van OMRON, waarmee het potentieel van digitale transformatie en op IoT gebaseerde automatiseringsoplossingen voor verschillende industrieën wordt aangetoond.
2. Upskilling van personeel met digitale en technische vaardigheden
Het integreren van automatisering in traditionele bedrijven is afhankelijk van het cultiveren van een personeelsbestand dat is uitgerust met digitaal en technisch inzicht. De voorspelling van het World Economic Forum in 2022 bevestigt dat in 2025 de helft van het personeel moet worden omgeschoold, om zich aan te passen Industry 4.0 en wat daarna komt. Opmerkelijk is dat in 2027 meer dan twee derde van de essentiële vaardigheden in de huidige werkvereisten zal veranderen als gevolg van radicaal veranderde productieprocessen.
OMRON zet zich in om de volgende generatie klaar te stomen voor industriële automatisering, waarbij we trouw blijven aan onze missie om een bijdrage te leveren aan een betere samenleving. We nodigen bijvoorbeeld kinderen en jongeren uit voor activiteiten zoals Girls' Day in het bedrijf, organiseren open dagen, werken samen met onderwijsinstellingen en universiteiten, stellen onze technologie beschikbaar en meer. Onze experts geven trainingscursussen en workshops aan studenten. Tegelijkertijd bieden we financiële ondersteuning aan belangrijke trainings- en onderzoeksinitiatieven, bijvoorbeeld het i-bots-roboticateam in Duitsland, en geven we donaties aan universiteiten en andere instellingen.
3. Het is nooit te laat om uw reis met innovatieve technologieën te beginnen
Geavanceerde technologieën zoals robotica, big data en cloud computing, Augmented Reality (AR) en het Internet of Things (IoT) kunnen een tekort aan vaardigheden en arbeidskrachten oplossen door het creëren van waarde en flexibele workflows mogelijk te maken. Moelijke woorden? In werkelijkheid zijn niet zo intimiderend als ze lijken. Samenwerking met technologieleveranciers met ervaring in tools zoals 5G, edge AI en data-analyse kan leiden tot een succesvolle implementatie en gebruik van deze technologieën.
OMRON Automotive Electronics Italy heeft bijvoorbeeld een kwaliteitsniveau van 100% bereikt voor geassembleerde onderdelen, waardoor de kosten van afval zijn verlaagd en de investering al in één jaar is terugverdiend. Dankzij het i-BELT Data Services-team van OMRON dat hen ondersteunde bij het herzien van productiestrategieën met data-analyse als hulpmiddel voor slim, realtime beheer van kritieke procesgebaseerde defecten.
4. Klein beginnen, testen en opschalen
Het implementeren van automatisering vereist zorgvuldige planning en overweging. Door te beginnen met kleinschalige pilotprojecten kunnen bedrijven de effectiviteit en acceptatie van automatiseringstechnologieën binnen hun specifieke werkgebieden testen. Zodra de implementatie is geslaagd, kan deze worden opgeschaald om groei te versnellen en het tekort aan arbeidskrachten uitgebreider aan te pakken. Het is belangrijk om werknemers vanaf het begin bij het proces te betrekken, hun zorgen weg te nemen en de voordelen van automatisering te laten zien.
Volgens een recent onderzoek van de International Federation of Robotics in juli 2023 zijn Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje, en Polen de top vijf EU-landen die toonaangevend zijn op het gebied van de implementatie van industriële robots. Deze landen nemen 70% van alle geïnstalleerde robots in de EU in 2022 voor hun rekening. Ondanks zorgen om het verlies van werkgelegenheid, blijkt uit een 20 jaar durend onderzoek naar arbeidsautomatisering in Duitsland dat er geen bewijs is dat robots het algehele verlies van werkgelegenheid hebben veroorzaakt. In plaats daarvan veranderen de werktaken, waarbij bepaalde taken automatisch worden uitgevoerd, zodat werknemers zich kunnen richten op gebieden waar menselijke interventie nodig is. Bovendien hebben robots de noodzaak van nachtploegen weggenomen, waardoor werknemers minder op sociaal onverantwoorde tijden hoeven te werken.
Samenvattend kunnen we het tekort aan arbeidskrachten bestrijden door automatiseringsmethoden te gebruiken die de efficiëntie verhogen, repetitieve taken verminderen en werknemers meer betekenisvolle rollen geven. Door middel van geïntegreerde benaderingen, training in digitale vaardigheden, en innovatieve technologieën kunnen bedrijven tekorten overwinnen en groei stimuleren. Automatisering vormt geen bedreiging voor de werkgelegenheid; het is een hulpmiddel om de productiviteit te verhogen en bedrijven vooruit te helpen bij arbeidstekorten.
Neem contact met ons op voor meer informatie