Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]
Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]
Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina
Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]
Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]
Automatisering voor zero touch: verbeterde veiligheid, kwaliteit en efficiëntie in voedingsmiddelen- en drankenindustrie
Gepubliceerd op 15 maart 2021 in Flexible Manufacturing
Recente innovaties op het gebied van automatisering, robotica, beeldverwerking en kunstmatige intelligentie (AI) kunnen bedrijven helpen bij de migratie naar zero touch-processen.
Bedrijven en fabrikanten wereldwijd in de voedsel-, dranken- en grondstoffensector zijn op zoek naar nieuwe manieren om handmatige activiteiten te automatiseren, als onderdeel van zero touch. Dit helpt en beschermt medewerkers, optimaliseert processen en verbetert de productkwaliteit. Voor zero touch is echter wel geschikte technologie nodig.
Werkomstandigheden verbeteren
De overstap naar zero touch heeft verschillende voordelen voor medewerkers. Ze zijn het meest waardevolle bezit van een bedrijf, dus het is belangrijk om strategieën te ontwikkelen voor het inzetten of opnieuw trainen van medewerkers om taken met meer toegevoegde waarde uit te voeren. De talrijke handmatige taken in de productieomgeving houden waardevol personeel bezet en belemmeren de efficiëntie, hygiëne en naleving van de veiligheidsvoorschriften. Handmatige processen zijn vaak kostbaar, riskant en duur, en veel routinetaken kunnen snel saai of frustrerend worden en maken geen optimaal gebruik van de vaardigheden van medewerkers. Maar welke processen moeten worden geautomatiseerd om de efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid te verbeteren?
Voorbeelden van repetitieve handmatige taken zijn het sorteren en classificeren van goederen en het uitlijnen, oriënteren, vullen en labelen van containers. Andere omvatten het hijsen en verwerken van dozen, aanvullen, het verplaatsen van eindproducten en kwaliteitsinspectie en opslag. Wanneer werknemers met machines werken en vele uren moeten staan, is er een verhoogd risico op lichamelijke klachten of ongevallen - wat ook de productiviteit kan verlagen.
Automatisering van repetitieve processen
Repetitieve processen moeten efficiënter worden. Robotica en automatiseringsoplossingen kunnen helpen bij het transporteren, sorteren of palletiseren van ladingen, zowel in massaproductie als in productie op maat. Volledig geautomatiseerde oplossingen kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in hogesnelheidslijnen. Hiertoe behoren industriële robotica, pick-and-place-toepassingen met hoge snelheid, slimme transportbanden, geïntegreerde machinerobotbesturing en gegevensanalyse op machineniveau (AI). In klantspecifieke omgevingen bieden mobiele robots flexibiliteit omdat ze zich sneller en beter kunnen aanpassen dan permanent gemonteerde industriële robots.
Mobiele robots kunnen goederen en grondstoffen vervoeren. Zo'n 95 miljoen werkdagen per jaar gaan verloren als gevolg van letsel bij medewerkers die zich in de fabriek of het magazijn verplaatsen. Moderne oplossingen kunnen deze risico's aanzienlijk verminderen. Autonome mobiele robots (AMR's) transporteren producten snel en voeren afval af of verplaatsen afgewerkte verpakkingen. AMR-fleets en mobiele manipulators (cobots plus mobiele robots) ondersteunen ook kwaliteitscontrole, traceerbaarheid, orderbeheer, uitvoering en opslag.
Zo heeft Combilo, een toonaangevende Nederlandse groothandel in fruit en groente, ultramoderne robot- en vision-oplossingen van OMRON ingezet bij hun verpakkingslijn, waardoor hun productiviteit met 30% is verhoogd. De nieuwe zero touch-benadering beschermt werknemers tegen riskante, repetitieve en fysiek veeleisende taken en minimaliseert de kosten. Het maakt het personeel ook vrij voor taken met meer toegevoegde waarde.
Zero touch-strategieën helpen bedrijven concurrerender en toekomstbestendig te worden, waardoor het aantal terugroepacties wordt verminderd en hun merken worden beschermd. Een belangrijke uitdaging is om consumenten veilige, duurzame en gezonde voeding te bieden. Productkwaliteit en -veiligheid moeten voldoen aan steeds strenger wordende voorschriften. Ondertussen vragen consumenten om transparantie van producten, leveranciers en toeleveringsketens. Hoe vaker werknemers een product aanraken tijdens de productie, verpakking of etikettering, hoe waarschijnlijker het is dat het product wordt teruggeroepen of geretourneerd. Beschadigde verpakkingen of labels die niet aan de voorschriften voldoen, zijn ook punten waar verbeteringen kunnen worden aangebracht.
Technologie gebruiken om de kwaliteit te verbeteren
Om verontreiniging en vervuiling te voorkomen, moeten goederen en grondstoffen mechanisch worden gesorteerd of getransporteerd in plaats van handmatig. Labeling en kwaliteitscontrole kunnen worden afgehandeld door automatische systemen, camera's en robotoplossingen om menselijk contact tot een minimum te beperken. Met innovatieve camera-oplossingen kunnen verontreinigingen op producten of in containers veel nauwkeuriger worden gedetecteerd dan wanneer medewerkers dit controleren. Hoogwaardige inspectiesystemen bieden ondersteuning en één controller kan verschillende taken op verschillende locaties en tijden overnemen, wat niet mogelijk is voor medewerkers.
Een ander risico is biologische verontreiniging. Wederom kunnen robots direct contact met het product elimineren. In massaproductielijnen kan dit worden bereikt met industriële robots met hoge snelheid, geïntegreerde automatiseringssystemen en hoogwaardige inspectiesystemen. In gespecialiseerde lijnen zorgen cobots met slimme camera's voor hygiënisch schone pick-and-place-processen. De slimme cameratechnologie combineert kwaliteitscontrole, code- en cijferaflezing in één stap. AI-ondersteunde geautomatiseerde en schaalbare kwaliteitscontrole zorgt voor een grotere nauwkeurigheid, omdat fouten niet meer over het hoofd worden gezien.
Seafood Parlevliet is een visverwerkingsfabriek die gebruikmaakt van de nieuwste technologie. De geautomatiseerde assemblagelijn omvat diverse OMRON-componenten, waaronder een vision-systeem en camera's, die samen met verlichting en aangepaste vision-software zorgen voor visuele inspecties tijdens het proces, om er zeker van te zijn dat de visfilets voldoen aan de hoge kwaliteitsnormen van Seafood Parlevliet.
Conclusie
Uit een onderzoek door het Fraunhofer Institute, '50 trends die in 2035 invloed hebben op de Europese voedselsector', is gebleken dat AI en machine learning (ML) een aanzienlijke invloed zullen hebben op de toekomstige voedselproductie. Nieuwe technologieën kunnen de kwaliteit en versheid van voedsel aanzienlijk verbeteren en afval verminderen. Op dezelfde manier ondersteunen AI en ML een 'zero touch'-benadering om slimmere en duurzamere inzet van hulpbronnen te bieden en tegelijkertijd producten en merkimago te optimaliseren.
Wilt u meer weten over praktische voorbeelden van automatiseringsprojecten in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie?