Aanmelden

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Registreren

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Bedankt voor het registreren bij Omron

Een e-mail om de registratie van uw account te voltooien is verstuurd naar

Terug naar de website

direct toegang krijgen

Vul hieronder uw gegevens in en ga direct naar de content op deze pagina

Text error notification

Text error notification

Checkbox error notification

Checkbox error notification

Wij ondervinden technische problemen. Uw formulierinzending is niet gelukt. Onze verontschuldigingen hiervoor, probeer het later nog een keer. Details: [details]

Download

Hartelijk dank voor uw belangstelling

U hebt nu toegang tot Robotica-trends 2024: eenvoudige en flexibele toepassing die essentieel is om het volledige potentieel te bereiken

Een e-mail ter bevestiging is verzonden naar

Ga naar pagina

Hier of direct toegang krijgen om dit document te downloaden

Flexible Manufacturing
Industry 4.0

Robotica-trends 2024: eenvoudige en flexibele toepassing die essentieel is om het volledige potentieel te bereiken

Gepubliceerd op 3 juli 2024 in Flexible Manufacturing

Van lastdrager naar collega tot teamplayer: de rol van robots is de afgelopen zeven decennia drastisch veranderd. AI creëert meer mogelijkheden, maar mensen blijven de bepalende factor.  

Robots of mensen – wie bepaalt de productie in de toekomst? Sinds het octrooi van George Devol voor een programmeerbare manipulator in 1954 is dit de grote vraag. De Unmate-robot van Devol heeft de industrie revolutionair veranderd door gevaarlijke taken veilig uit te voeren, waarbij werd benadrukt dat de focus niet ligt op de keuze tussen robots en mensen, maar op "robot + mens = efficiëntie". In de loop van 70 jaar hebben de eisen van de industrie zich ontwikkeld tot het geven van prioriteit aan flexibiliteit, schaalbaarheid, aanpasbaarheid en duurzaamheid. Robots nemen taken over, waardoor mensen zich kunnen concentreren op activiteiten met toegevoegde waarde.

Een op de vier industriële bedrijven is van plan te investeren in automatisering

Om het belang van moderne industriële robotica te illustreren, is het de moeite waard om naar actuele onderzoeken te kijken. Wetenschappers van de Stanford University hebben berekend dat er wereldwijd meer dan 3,4 miljoen industriële robots zijn. Volgens analyses is de wereldwijde verhouding tussen robots en mensen in de productiesector 1 op 71. Daarnaast zijn industriële bedrijven van plan om de komende vijf jaar een kwart van hun kapitaal te investeren in industriële automatisering. De ontwikkeling van industriële robotica wordt gekenmerkt door talrijke technologische ontwikkelingen, een bredere toepassing in verschillende industrieën en de integratie van nieuwe benaderingen zoals artificial intelligence (AI) en machine learning. 

Cobots worden collega's

In de beginjaren werden robots hoofdzakelijk gezien als nuttige apparaten die repetitieve en zware taken kunnen uitvoeren. Het idee van robots die samenwerken met mensen als collega's zonder veiligheidsbarrières is belangrijker geworden door de introductie van collaborative robots (cobots). Het principe van cobots werd in de jaren 90 van de vorige eeuw ontwikkeld. De eerste modellen kwamen aan het begin van het nieuwe millennium op de markt en sinds 2010 zijn cobots op veel productiegebieden onmisbaar geworden. 

Cobots krijgen repetitieve taken

Het succes van collaborative robots begon in Scandinavië, met name in Denemarken en Zweden, waar ze technologie nodig hadden om een tekort aan geschoolde, dure arbeidskrachten te compenseren. Palletiseren is een uitstekend voorbeeld van het gebruik van collaborative robots in deze context – een repetitieve, niet creatieve taak zonder toegevoegde waarde die eenvoudig kan worden uitgevoerd door technologie in plaats van door mensen. Menselijke werknemers kunnen dan de bespaarde tijd gebruiken om belangrijkere en complexe taken uit te voeren.   

Trend cognitieve robotica: NEURA Robotics en OMRON werken samen

Dit nieuwe type interactie tussen mensen en technologie is in de afgelopen jaren zelfs nog verder ontwikkeld. Door de integratie van AI en machine learning ontstaan robots die zichzelf progressief kunnen aanpassen en in staat zijn om te leren van hun ervaringen en op die manier hun taken optimaliseren. Dit maakt flexibele aanpassing aan verschillende productievereisten mogelijk. Bovendien worden robots in toenemende mate getraind met behulp van AI om menselijke zintuigen en cognitieve connecties te simuleren. Op dit gebied werkt OMRON samen met NEURA Robotics, een wereldwijde pionier op het gebied van cognitieve robotica. Het partnerschap is erop gericht om de productiesector te transformeren door cognitieve robots te introduceren in fabrieksautomatisering, met geavanceerde AI-functies om de efficiëntie, flexibiliteit en veiligheid te verbeteren. In tegenstelling tot conventionele industriële robots, kunnen cognitieve robots leren van hun omgeving, onafhankelijke beslissingen nemen en zich aanpassen aan dynamische productiescenario's. Dit biedt nieuwe toepassingsmogelijkheden, waaronder gecompliceerde assemblagetaken, gedetailleerde kwaliteitscontrole of adaptieve materiaalverwerking.

De sleutel tot succes: aanpassingsvermogen

Moderne cobots werken nu veilig en probleemloos samen met menselijke werknemers, dankzij de vooruitgang in sensortechnologie en veiligheidssoftware. Het Internet of Things (IoT) in Industry 4.0 heeft robots en productiefaciliteiten met elkaar verbonden in een netwerk, waardoor uitgebreide automatisering en real-time monitoring mogelijk zijn. Verbeterde hardware en precisie zorgen voor hogere betrouwbaarheid en betere prestaties. Het programmeren van industriële robots is nu eenvoudiger, waardoor ze ook toegankelijk zijn voor kleinere bedrijven. Tegenwoordig moeten met name middelgrote bedrijven in staat zijn om flexibel te reageren op nieuwe vereisten. Robotica moet daarom moeiteloos en flexibel kunnen worden aangepast aan verschillende toepassingen om snel te kunnen reageren op veranderende productievereisten.

Potentieel versus uitdagingen

Recente technologische ontwikkelingen hebben de efficiëntie en flexibiliteit van productie sterk verbeterd. Om het potentieel van robotica volledig te benutten, moeten echter verschillende uitdagingen worden aangepakt, waaronder naadloze integratie in huidige processen, effectieve integratie van IT en OT, schaalbaarheid, kostenefficiëntie, gegevensbeveiliging, grondige training van werknemers, en het oplossen van organisatorische en structurele problemen.

Conclusie: mensen moeten de controle behouden

Uit een recent onderzoek van de Technische Universiteit van Berlijn blijkt bijvoorbeeld dat mensen die nauw samenwerken met robots, te veel op deze robots gaan vertrouwen en daardoor fouten over het hoofd zien. Dit probleem heeft meer aandacht nodig. Toekomstige robots moeten menselijker, eenvoudiger en aanpasbaar zijn, niet om werknemers te vervangen, maar om hun rollen opnieuw te definiëren. Werknemers zullen veranderen van operators in de fabriek in toezichthouders van robots, waarbij ze de zware en repetitieve taken managen die de robots uitvoeren. Voor besluitvormers betekent dit dat belangrijke stakeholders zoals IT en operators vanaf het begin worden betrokken bij de implementatie van innovatieve robotica om ervoor te zorgen dat deze succesvol is.

Neem contact op met Omron-specialisten

Hebt u vragen of wilt u persoonlijk advies? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.
  • Peter Lange

    Peter Lange

    Business Development Manager Robotics, Omron Europe