PPWR: Waarom samenwerking tussen de verschillende ketens, traceerbaarheid en slimme verpakking essentieel zijn
Gepubliceerd op 24 september 2024 in Sustainable Manufacturing
Volgens de Eurostat-cijfers genereerde in 2021 elke persoon die in de EU woont een verpakking van 188,7 kg - bijna 32 kg meer dan in 2011. Gedurende deze periode steeg de hoeveelheid plastic verpakkingsafval met 27%. Hoewel de recyclingcijfers ook zijn toegenomen, wordt een grote hoeveelheid plastic verpakkingen nog steeds niet gerecycled. De nieuwste statistieken suggereren dat slechts een handjevol landen in Europa een recyclingpercentage van 50% voor plastic bereikt.
In 2022 concludeerde de Commissie dat het bestaande juridische kader geen verbetering van de vermindering van verpakkingsafval kon stimuleren en realiseerde een herziening van de richtlijn 2018 voor de PPWR (Packaging and Packaging Waste Regulation).
De herziene PPWR zal naar verwachting eind dit jaar van kracht worden en zal de manier waarop de verpakking wordt ontworpen, gebruikt en afgevoerd fundamenteel veranderen. De bijgewerkte regelgeving is veelomvattend, maar de onderliggende doelstellingen zijn het verminderen van de hoeveelheid verpakkingsafval en het vergroten van de recyclebaarheid van verpakkingen.
Wettelijke vereisten
De regelgeving introduceert nieuwe vereisten voor zowel overheden als de industrie. Naast het voldoen aan strenge doelstellingen met betrekking tot het verminderen van verpakkingen, moeten lidstaten ook statiegeldsystemen (DRS) instellen voor plastic flessen en blikjes en systemen en infrastructuur opzetten voor het retourneren en gescheiden inzamelen van al het verpakkingsafval van eindgebruikers om recycling van hoge kwaliteit te vergemakkelijken.
Producenten zijn verplicht ervoor te zorgen dat alle verpakkingen in 2030 recyclebaar zijn en de hoeveelheid verpakkingen te documenteren en te melden die ze gebruiken. De regelgeving wijzigt ook bepalingen met betrekking tot verboden stoffen in verpakkingen, stelt nieuwe normen voor gerecycled gehalte en introduceert beperkingen en doelstellingen voor hergebruik en hervulling. Met deze wijzigingen wordt de bestaande verplichte uitgebreide productentverantwoordelijkheid (EPR) voor producenten van verpakkingen vergroot, met inbegrip van financiële bijdragen aan de kosten van inzameling, sortering en recycling van verpakkingsafval.
Verantwoordelijkheid toekennen
In essentie is de regelgeving bepalend voor de verantwoordelijkheid voor verpakkingsafval en draagt deze bij aan de toenemende druk op fabrikanten van consumentengoederen om de verantwoordelijkheid te nemen voor de verpakkingen die ze gedurende de gehele levenscyclus op de markt brengen.
Hoewel veel van deze verplichtingen zijn vastgelegd in zwart-wit (soms grijs!), is er een hele 'ongeschreven' dimensie aan deze verordening in de tekst die is overeengekomen door Europese advocaten.
Wat de verschillende belanghebbenden in de waardeketen moeten overwegen, is dat ze hun verplichtingen niet kunnen nakomen door in silo's te werken. Er is een ongeëvenaard niveau van samenwerking tussen de ketens nodig. Fabrikanten kunnen alleen verpakkingen ontwerpen die op schaal kunnen worden gerecycled als ze weten hoe de infrastructuur voor afvalinzameling en sortering eruit zal zien en welke sorteer- en recyclingstechnologieën er zullen worden gebruikt. Fabrikanten moeten hun verpakkingen holistisch kennen.
Fundamenteel creëert deze verordening een kader voor een circulaire verpakkingseconomie, die op praktisch niveau traceerbaarheid vereist in de hele waardeketen.
Automatisering van traceerbaarheid ter ondersteuning van circulariteit
De sleutel tot het bereiken van traceerbaarheid van verpakkingen gedurende de gehele levenscyclus is gegevens, en dat vereist gegevensdragers die leesbaar blijven gedurende de gehele levensduur van de verpakking, zelfs als deze vuil of beschadigd is. Uit ervaring is echter gebleken dat traditionele gegevensdragers, die hun werk doen vanaf het moment dat ze worden toegepast op de verpakking tijdens de productie tot het moment dat ze de consument bereiken, niet goed presteren nadat het product is gebruikt en de verpakking is weggegooid. Dit is een van de belangrijkste problemen die moeten worden aangepakt om de langverwachte circulariteit te bereiken.
Digitale watermerken bieden in dit opzicht verschillende voordelen ten opzichte van traditionele gegevensdragers. Ze blijven goed presteren wanneer ze worden blootgesteld aan zware omstandigheden, zoals hogere transportbandsnelheden, ernstige vervuiling en pletten. Dankzij deze kwaliteiten zijn digitale watermerken een veelbelovend hulpmiddel voor het bevorderen van recycling door de identificatie van verpakkingen bij recyclinginstallaties te automatiseren. Met de gegevens in het watermerk kan de verpakking automatisch naar de juiste sorteerstroom worden geleid, wat uiteindelijk leidt tot schonere stromen en gerecyclede materialen van hogere kwaliteit.
OMRON is zich bewust van dit potentieel en werkt samen met Digimarc , marktleider op het gebied van digitale watermerktechnologieën, aan de ontwikkeling van een innovatieve industriële automatiseringsoplossing voor het volgen van verpakkingen gedurende de gehele levenscyclus.
Uitdagingen overwinnen
Een van de uitdagingen bij de implementatie van digitale watermerktechnologie in industriële omgevingen is dat de watermerken met hoge snelheden moeten worden geïdentificeerd, gelezen en geïnspecteerd om commercieel haalbaar te zijn. Dit is geen eenvoudige taak, vooral wanneer pakketten zijn gemaakt van moeilijk te inspecteren materialen of de oriëntatie van pakketten ongebruikelijk is.
De geavanceerde vision-systemen van OMRON, die gebruikmaken van AI en deep learning-algoritmen, bieden nieuwe mogelijkheden voor het snel en nauwkeurig identificeren, inspecteren en starten van track-and-trace-functies, met opmerkelijk hoge snelheden, zelfs bij het scannen van lastige verpakkingsformaten zoals transparante folie en flessen met cilindrische labels.
Voordelen die verder gaan dan naleving
Het gebruik van deze technologie voor identificatie en sortering van verpakkingsmateriaal is belangrijk in de context van de PPWR, maar de voordelen ervan gaan verder dan het faciliteren van naleving van regelgeving. Het kan waarde toevoegen door de automatisering van controles om onjuiste matching of verkeerde etiketten op eindproductcomponenten te voorkomen en de snelheid en nauwkeurigheid van de productie, verwerking en distributie van verpakte goederen te verhogen.
Nu we een tijdperk van verantwoordelijkheid voor verpakkingsafval betreden en proberen de cirkel van verpakking te sluiten, wordt traceerbaarheid al snel een hoeksteen van toeleveringsketens. Slimme verpakkingen met digitale watermerken worden een krachtig hulpmiddel in deze missie om resources terug te winnen, mogelijk gemaakt door de ontwikkelingen op het gebied van automatisering van identificatie.
Neem contact met ons op voor meer informatie